Verklaring omtrent gedrag mogelijk gratis

Vrijwilligersorganisaties kunnen in de toekomst mogelijk gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zegde de Tweede Kamer dinsdag toe de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken. Hij deed dit naar aanleiding van een veroordeelde pedofiel die deze zomer in Haarlem gewerkt had bij een kindervakantieweek.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemde het afschuwelijk dat de man, die veroordeeld is voor ontucht met jonge kinderen, actief kon zijn bij het evenement. Voor hem was geen verklaring aangevraagd.

Volgens Van Toorenburg zijn de kosten van de VOG, waarin staat wat iemand op zijn kerfstok heeft, reden voor vrijwilligersorganisaties om deze niet aan te vragen. Het Kamerlid wil dat daar een einde aan komt.

Teeven liet weten te gaan onderzoeken of de Verklaring Omtrent het Gedrag gratis kan worden, maar waarschuwde wel dat hij weinig financiële mogelijkheden heeft. Voor het verplicht stellen van de aanvraag van de verklaring voor vrijwilligersorganisaties voelt hij niets.