Wethouder niet vervolgd voor winkeldiefstal

De wethouder van Deventer die vorige maand een winkeldiefstal pleegde, wordt daarvoor niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft besloten de zaak te seponeren. Volgens de officier van justitie is er geen bewijs dat hij opzettelijk spullen heeft meegenomen.

D66-wethouder Marc Jan Ahne werd op 18 augustus opgepakt nadat hij twee verfkwasten had ontvreemd uit een bouwmarkt. Hij stelde dat hij was vergeten dat hij de kwasten in zijn achterzak had gestoken. "Ik had geen enkele intentie diefstal te plegen", zei hij in een verklaring.

Ahne stelde dat hij de kwasten in zijn achterzak stak om zijn handen vrij te houden, omdat hij bezig was met zijn telefoon en nog lak moest zoeken. Bij de kassa werd hij naar eigen zeggen afgeleid door een stickeractie. Hij betaalde zijn boodschappen, maar niet de kwasten, die hij 'totaal was vergeten'.

Toen het alarm afging ontkende hij iets te hebben gestolen. Daarna realiseerde hij zich echter dat hij de kwasten nog bij zich droeg. De wethouder stelde het incident 'enorm' te betreuren.