Oud-minister: Geen cent naar Grieken

Andere Europese landen zouden geen geld meer aan Griekenland moeten lenen voor het aangaan en aflossen van nieuwe schulden, alleen voor oude schulden. Dit zegt de Griekse oud-minister van Financiën Stefanos Manos dinsdag in een interview met financieel nieuwszender RTL Z.

Ook veegt Manos de vloer aan met de Griekse autoriteiten: "Het enige dat Griekenland kan doen om uit crisis te komen is minder geld uitgeven, heel simpel. Dit jaar geeft Griekenland, ondanks alle maatregelen en ondanks de invloed van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en de ECB (Europese Centrale Bank), meer uit. Om precies te zijn 8 procent in de eerste 8 maanden."

"In Griekenland wordt te veel geld uitgegeven aan ambtenaren. De regering verlaagt de salarissen, maar er zijn juist te veel ambtenaren. Dat is dus snijden in het verkeerde. Daarbij komt: het ambtelijk apparaat is een grote bende, als je de salarissen verlaagt, dan gaat het apparaat nog slechter functioneren", gaat de oud-minister verder.

Als voorbeeld noemt Manos dat er in Griekenland vier keer zo veel leraren per leerling zijn als in Finland, wat naar verluidt het beste schoolsysteem ter wereld heeft.

Europa moet volgens hem niet precies bepalen waar Griekenland het mes in moet zetten: "Maar, Europa betaalt en je betaalt niet zomaar. Dat doe je alleen als er een aantal dingen gebeurt. Het slechte is dat Europa zegt: ik geef je uiteindelijk het geld, terwijl Europa zou moeten stellen: 'we geven jullie geen geld, tenzij er resultaten zijn'."