Prehistorisch 'vorstengraf' gevonden bij Uden

In een natuurgebied in de gemeente Uden is een 'ongewoon rijk' vorstengraf gevonden van een prehistorische vorst of vorstin. Hij of zij is 2600 jaar geleden begraven op de uitgestrekte prehistorische begraafplaats in het gebied De Maashorst. Dat maakte het Museum voor Religieuze Kunst in Uden dinsdag bekend.

De overledene werd begraven in een kuil van ruim 1,5 meter diep. Het graf viel bij opgravingen op omdat de man of vrouw niet was gecremeerd, zoals de anderen op het grafveld, maar begraven. Het stoffelijk overschot werd bovendien gevonden in een lijkwade. Verder is een groot aantal grafgiften, zoals bronzen arm- en enkelbanden, spelden en toiletgerei, gevonden.

Doordat weinig resten zijn gevonden, kan niet worden vastgesteld of het om een man of vrouw gaat. Wel weten de archeologen dat het een 'belangrijk persoon' geweest moet zijn binnen de gemeenschappen die het gebied in Oost-Nederland tussen 800 en 600 voor Christus bewoonden.

De grafheuvels in De Maashorst werden vorig jaar onderzocht door archeologen van de Universiteit Leiden. Zij vonden zestien graven, waaronder die van de vorst of vorstin. Bij eerder onderzoek in 1923 werden bij de grafheuvels al 22 urnen gevonden met crematieresten en kleinere grafgiften.

De archeologische vondsten zijn vanaf donderdag te zien in de tentoonstelling Vorst(in) van de Maashorst bij het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.