Japan wil afhankelijkheid kernenergie verminderen

De nieuwe Japanse premier Yoshihiko Noda wil kerncentrales na veiligheidsinspecties weer opstarten, maar zegt dat het land op termijn minder afhankelijk moet worden van atoomenergie. In zijn eerste toespraak tot het parlement sinds hij twee weken geleden als premier aantrad, beloofde hij dinsdag ook werk te zullen maken van de wederopbouw van het door de aardbeving en tsunami van 11 maart verwoeste kustgebied.

Door het natuurgeweld raakte de koeling van de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi onklaar, waardoor drie reactoren oververhit raakten. Het ongeluk leidde tot de ergste nucleaire crisis sinds de kernramp van Tsjernobyl. In de nasleep van de ramp gelastte de regering veiligheidsinspecties bij alle kerncentrales. Meer dan dertig van de 54 Japanse kernreactoren werden stilgelegd, waardoor een tekort aan elektriciteit ontstond.

"Wij zullen overgaan tot het weer opstarten van die kerncentrales waarvan de veiligheid grondig is gecontroleerd en bevestigd, onder de voorwaarde dat een relatie van vertrouwen wordt opgebouwd met de lokale gemeenschappen", zei Noda. "Op de lange en middellange termijn moeten wij ons er op richten onze afhankelijkheid van kernenergie zo veel mogelijk te verminderen."

In zijn toespraak ontvouwde Noda geen belastingplannen, maar zei hij dat de kosten van de wederopbouw niet moeten worden doorgeschoven naar volgende generaties. Bekend is dat Noda een voorstander is van verhoging van de omzetbelasting, die nu vijf procent bedraagt.

De Japanse economie stagneert al meer dan tien jaar. Het land torst een grote staatsschuld en de bevolking krimpt en vergrijst. De export, bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen zijn de afgelopen maanden allemaal gedaald. Ondertussen is Japan vorig jaar als tweede economie ter wereld voorbijgestreefd door China.


Japan wil afhankelijkheid kernenergie verminderen (Foto: Novum)