Noodweer in diverse provincies

Delen van Nederland krijgen de komende uren te maken met noodweer. Buien met stevig onweer, windstoten, stevige hagel en slagregens trekken vanuit Zeeuws-Vlaanderen de komende uren richting het noordoosten, meldt Weeronline zaterdagavond.

Zeeuws-Vlaanderen heeft rond 20.00 uur al te maken met het noodweer. "Daar is een waar spektakel aan de gang", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Volgens hem is het moeilijk te voorspellen waar het noodweer exact losbarst. "We weten niet precies waar zich iets gaat ontwikkelen op dit moment." De komende uren krijgen vermoedelijk Zeeland, het westen van Brabant en Zuid-Holland last van het slechte weer.

Het KNMI heeft zaterdagavond voor Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland een waarschuwing voor extreem weer, code oranje, afgegeven. In deze provincies kunnen de buien leiden tot wateroverlast, aldus het KNMI. Ook in het westen en noorden van het land kunnen de komende uren onweersbuien voorkomen.

Update 22.36 uur
Delen van Nederland worden zaterdagavond geteisterd door noodweer. In Zeeland is plaatselijk in een halfuur tijd twintig tot veertig millimeter regen gevallen. Ook zijn er meldingen van hagelstenen die zo groot zijn als pingpongballen. Ook onweert het flink: per minuut zijn er veel ontladingen. "Het is echt schitterend", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Het KNMI waarschuwt zaterdagavond voor extreem weer in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het westen van Brabant. Eerder op de avond werd nog een zogenoemde code oranje afgegeven voor Zeeland, maar voor die provincie geldt momenteel weer code geel.

In de gebieden waarvoor omstreeks 22.00 uur code oranje geldt, kan de komende uren zwaar onweer dat noordoostwaarts trekt voorkomen. De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten tot tachtig kilometer per uur, hagel en wateroverlast.

De woordvoerder van Weeronline denkt dat de buien zeker voor wateroverlast zorgen. Na Zeeland zijn de buien richting Breda en Utrecht getrokken. Daarna krijgt vermoedelijk Amersfoort ermee te maken. "Eerst is er veel bliksem en geroffel, daarachter zitten de buien met veel neerslag."

De situatie in Terneuzen (Zeeland):

Update 01.18 uur
Hoewel het op veel plaatsen in het land nog onweert, is het ergste noodweer voorbij. Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, die nog in drie provincies gold, zondag kort na middernacht beëindigd. Wel kunnen lokaal nog zware windstoten, hagel en wateroverlast optreden. Oplettendheid is dus nog geboden, maar van 'groot gevaar' is volgens het meteorologisch instituut geen sprake meer.

Onweersbuien hebben zaterdagavond flink huisgehouden in het land. Zo moest de NS het treinverkeer staken tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke en Utrecht en Driebergen. Op het eerstgenoemde traject sloeg de bliksem in, waardoor de bediening van seinen en wissels verstoord raakte. Bij Bunnik reed een trein tegen een omgewaaide boom die op het spoor terecht kwam. De spoorwegen hopen de problemen rond 2.00 uur verholpen te hebben.