Vettel verrast door poleposition

Sebastian Vettel pakte vandaag de poleposition voor de Grand Prix van Italië met een ruime marge. De kampioenschapsleider was verrast dat het verschil met de nummer twee Lewis Hamilton bijna een halve seconde bedroeg, te meer omdat hij verwacht had dat de andere teams het op deze snelle baan beter zouden doen.

"We hadden gedacht dat het wat dichter bij elkaar zou zitten. In de eerste run maakte ik een foutje, waardoor we ons volledig op de laatste run moesten focusen. We hadden zeker niet verwacht dat we de pole met zo'n grote voorsprong zouden pakken, aangezien we de laatste twee jaar niet zo goed hebben gepresteerd op dit circuit," zei Vettel na afloop van de kwalificatie.

"Dit jaar is de auto echter erg goed en de balans is perfect. We waren in alle drie de sectoren behoorlijk snel en wisten er een prima rondje uit te halen, zeker aangezien we ons met de afstelling meer op de race hebben gericht," zei de Red Bull-coureur.

Wil de Duitser een goede race rijden dan zal hij in de eerste twee ronden meteen een gat moeten slaan. Doet hij dit niet dan zullen de andere rijders hem door middel van DRS in kunnen halen. Vettel had in de kwalificatie een auto die de langzaamste topsnelheid neerzette, wat betekent dat hij op de lange rechte stukken al vroeg in de toerenbegrenzer zit. De andere coureurs hebben de auto meer voor de hogere topsnelheden afgesteld, waardoor als ze Vettel inhalen de Duitser ook niet makkelijk weer een plaats terug kan pakken.