'Sneller steun voor Arabische democratieŽn'

Ministers van financiën uit de meest ontwikkelde landen ter wereld overleggen zaterdag in Marseille hoe de stroom van tientallen miljarden dollars aan hulpgeld voor het ondersteunen van democratische processen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kan worden versneld. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne zaterdag gezegd.

Ministers uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en rijke Arabische landen zullen zaterdag ook instemmen met het geven van een impuls aan de handel in de regio, zei Osborne. Hij deed zijn uitlatingen voorafgaand aan een overleg tussen de ministers van financiën en die van Egypte, Tunesië, Marokko en Jordanië, evenals met afgevaardigden van de Libische Overgangsraad.

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) is momenteel bezig de statuten te wijzigen zodat de bank zijn activiteiten naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten kan uitbreiden. Financiële leiders zullen 'proberen op de korte termijn vast wat geld naar de EBRD te krijgen' zodat de bank vooruitlopend op de geplande hervormingen aan de slag kan, aldus Osborne.

In combinatie met financiering door andere internationale ontwikkelingsbanken wordt verwacht dat de komende drie jaar 'tientallen miljarden dollars' kunnen worden geleend om de vijf landen te helpen die zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst.

Osborne zei ook dat sancties tegen Libië worden opgeheven, dat de Libische tegoeden worden vrijgegeven dat 'de olieproductie zo snel mogelijk weer op gang wordt gebracht'.

De bijeenkomst in Marseille volgt op de belofte die in mei werd gedaan om Egypte en Tunesië te helpen een democratie te installeren. Beide landen kregen eerder te maken met een volksopstand waarbij de autoritaire regimes uit het zadel werden gewipt. Ook afvaardigingen uit Libië, Marokko en Jordanië mochten aanschuiven als beloning voor en aanmoediging van hervormingen.


'Sneller steun voor Arabische democratieën' (Foto: Novum)