Israël: aanval ambassade Caïro slecht voor relatie

De aanval op de Israëlische ambassade in Egypte is 'slecht voor de vreedzame banden' tussen beide landen. Dat heeft een hoge Israëlische functionaris zaterdag gezegd.

De ambassade in Caïro werd vrijdag bestormd door een boze menigte. Egypte heeft de politie in staat van paraatheid gebracht. Bij confrontaties tussen de politie en betogers zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt, meldde het Egyptische staatspersbureau MENA. Ook zouden drie mensen zijn overleden.

De ambassadeur van Israël, zijn gezin en ongeveer tachtig medewerkers zijn Egypte ontvlucht. Demonstranten verschaften zich vrijdag toegang tot de ambassade en gooiden documenten uit het raam. Buiten het pand stonden nog honderden demonstranten.

De Egyptische politie hield zich in eerste instantie afzijdig toen een mensenmassa de veiligheidsmuur rond de ambassade sloopte. De muur werd recentelijk rond de ambassade opgetrokken om het gebouw beter te beschermen. Ongeveer dertig demonstranten bestormden het gebouw en begonnen ambassadedocumenten naar beneden te gooien.

Pas na enkele uren grepen de politie en het leger in. Daarbij werd traangas ingezet en in de lucht geschoten om de menigte uiteen te jagen. Inmiddels stonden er duizenden jongeren bij de ambassade. Er werden politiewagens en bomen in brand gestoken. Pas in de vroege ochtend keerde de rust terug.

De belaging van de ambassade begon tijdens een grote demonstratie tegen de militaire machthebbers in Egypte. Zij vinden dat de regerende Opperste Militaire Raad onder veldmaarschalk Hussein Tantawi te weinig haast maakt met hervormingen en te dicht bij de in februari verjaagde president Hosni Mubarak staat.

Sinds de val van Mubarak verslechtert de relatie tussen Israël en Egypte in rap tempo. De spanningen namen verder toe sinds Israël vorige maand per abuis vlak bij de grens vijf Egyptische politieagenten doodde.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Sinds de val van Mubarak gaan in Egypte steeds meer stemmen op om het pact op te zeggen, dat nooit veel steun heeft gehad onder de Egyptische bevolking.


Israël: aanval ambassade Caïro slecht voor relatie (Foto: Novum)