Duitse bommen onschadelijk gemaakt in Haghorst

Het Brabantse Haghorst is weer veilig. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft donderdag tien Duitse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De explosieven werden vorige week bij de sluizen van het Wilhelminakanaal gevonden, bij een inspectie van Rijkswaterstaat.

Rond de explosieplaats werden dertig woningen ontruimd. In een straal van ruim een kilometer moesten de bewoners van nog eens 220 huizen in hun woning blijven. De veiligheidsmaatregelen werden 08.00 uur van kracht, waarna EOD-duikers de bommen in series van twee boven water haalden.

De projectielen werden vervolgens met een vrachtwagen een kilometer verderop naar een grasveld aan de Kanaaldijk-Zuid gereden. Daar werden ze ingegraven en afgedekt met zand tot ontploffing gebracht. De laatste twee gingen rond 17.00 uur de lucht in. De duikers voerden daarna nog een laatste controle uit op de kanaalbodem.

De bommen wogen vijftig kilo per stuk en zijn niet door vliegtuigen afgeworpen Vermoedelijk hebben de Duitsers de explosieven tegen het einde van de oorlog gebruikt om het kanaal en het sluizencomplex te saboteren, denkt luitenant Jurriën van Kasteren van de EOD, die er rekening mee hield dat het ging om blindgangers die op scherp stonden.

In Haghorst, dat onder de gemeente Hilvarenbeek valt, wonen ongeveer negenhonderd mensen.


Duitse bommen onschadelijk gemaakt in Haghorst (Foto: Novum)