Weer geen nieuwe rechters op Puttense moordzaak

De rechters in de Puttense moordzaak hoeven niet te worden vervangen. Dat maakte het gerechtshof in Arnhem donderdag bekend. Met deze uitspraak van de wrakingskamer is ook de derde poging van advocaat Ruud van Boom om nieuwe magistraten op de zaak te krijgen mislukt.

Het hof maakte ook bekend een eventueel volgend wrakingsverzoek van de raadsman niet meer in behandeling te nemen. Volgens het hof heeft de raadsman misbruik gemaakt van de mogelijkheid de rechters in de Puttense moordzaak te wraken. "Het wrakingsrecht is geen verkapt rechtsmiddel tegen onwelgevallige beslissingen", oordeelde de rechter.

Van Boom, die Delftenaar Ronald P. (36) in de Puttense moordzaak bijstaat, wraakte de rechters die het hoger beroep behandelen eind vorig jaar en begin dit jaar ook al. De advocaat vindt de rechters vooringenomen en stelt dat zijn cliënt geen kans op een eerlijk proces krijgt. Volgens Van Boom blijkt dat onder meer uit het feit dat de rechters niet toestaan alle oude processtukken, die gaan over eerdere verdachten in de zaak, toe te voegen aan het huidige strafdossier.

De advocaat wil de rechters een alternatief scenario voorhouden met andere daders. Daarvoor zouden de gevraagde processtukken essentieel zijn. Volgens Van Boom blijkt uit het feit dat niet alle gevraagde stukken worden toegevoegd dat de rechters vooringenomen zijn. De wrakingskamer is het daar niet mee eens en wees ook het derde wrakingsverzoek af. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep gaat 12 oktober verder.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009 tot vijftien jaar cel, conform de eis van justitie. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige Delftenaar is ook verdachte van de moord op Anneke van der Stap. P. werd februari vorig jaar in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.