Journalist niet vervolgd voor kraken OV-chipkaart

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter wordt niet vervolgd voor het kraken van de OV-chipkaart in januari. Het Openbaar Ministerie in Utrecht oordeelt dat omdat sprake was van een algemeen belang, een zorgvuldige werkwijze en geringe schade, het belang van vrije nieuwsgaring in deze zaak zwaarder weegt.

De Winter toonde in januari aan hoe de chipkaart met een goedkoop apparaatje en wat software gekraakt kan worden. Met de gekraakte kaarten werd ook daadwerkelijk gereisd. De berichtgeving hierover leidde onder meer tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems, deed aangifte van fraude met een aantal anonieme OV-chipkaarten.

De journalist werd onder meer door de politie gehoord. Hierbij verklaarde hij dat hij de gebrekkige beveiliging van de kaart al langer aan de kaak wilde stellen. Hij besloot te laten zien hoe de kaart kan worden gekraakt, nadat hij met eerdere berichten zijn doel niet had bereikt.

De Winter meldt donderdag via Twitter blij en opgelucht te zijn dat het OM de zaak seponeert. Eind juli diende hij nog een klacht in bij de hoofdofficier van justitie in Utrecht, omdat hij vond dat hij werd gehinderd in de uitoefening van zijn vak. Hij zou hierdoor grip op het OV-chipkaartdossier verliezen. Zo zou hij van bepaalde instanties geen citaten of antwoorden meer krijgen. De Winter stelde destijds te hopen dat zijn zaak snel afgehandeld zou worden.

Het OM benadrukt donderdag dat frauderen met OV-chipkaarten en reizen met gekraakte kaarten strafbaar is.