Medvedev: snel Russische luchtvaart hervormen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft donderdag opgeroepen tot snelle hervormingen in de Russische luchtvaart. Volgens Medvedev moet onder andere het aantal luchtvaartmaatschappijen drastisch worden teruggebracht. De oproep van Medvedev volgt op het vliegtuigongeluk bij Jaroslavl woensdag, waarbij 43 van de 45 inzittenden omkwamen.

Het ongeluk van woensdag, waarbij 36 spelers en begeleiders van ijshockeyteam Lokomotiv Jaroslavl omkwamen, heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de gebrekkige veiligheid in de luchtvaart in Rusland en een aantal voormalige Sovjet-republieken. Volgens deskundigen is de gebrekkige veiligheid te wijten aan de leeftijd van de toestellen, laks overheidstoezicht, gebrekkige opleiding van piloten en een mentaliteit van kostenbesparingen.

Onderzoekers hebben nog niet vastgesteld wat de oorzaak was van de crash van het toestel van het type Jak-42. Het vliegtuig raakte tijdens het opstijgen in de problemen en stortte neer op de oever van de rivier de Wolga. Een van de zwarte dozen van het toestel bevindt zich in het verbrijzelde staartstuk van het vliegtuig, dat de autoriteiten donderdag proberen te bergen, aldus minister voor noodgevallen Sergej Sjoigu.

Medvedev heeft donderdag bloemen gelegd bij de plaats van het ongeluk en vroeg om een moment stilte voor de slachtoffers. "Het aantal luchtvaartmaatschappijen moet drastisch worden teruggebracht en dit moet zo snel mogelijk gebeuren", aldus Medvedev. Het is niet duidelijk wat de Russische regering precies kan doen om het aantal luchtvaartmaatschappijen terug te dringen. Volgens minister van transport Igor Levitin zijn er zo'n 130 luchtvaartmaatschappijen in Rusland, hoewel tien maatschappijen 85 procent van de reizigers vervoert.

Het neergestorte vliegtuig werd in 1993 gebouwd en een van de drie motoren werd vorige maand nog vervangen. Het is onduidelijk of een technisch mankement aan het ongeluk ten grondslag lag, maar het vliegtuig kon na het opstijgen niet snel genoeg klimmen en raakte een toren waarna het ter aarde stortte. Volgens onderminister van transport Valery Okoelov overwegen de Russische autoriteiten alle 57 vliegtuigen van het type Jak-42 aan de grond te houden.