Aleid Wolfsen onder druk na verdwenen documenten

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen ligt onder vuur vanwege het vernietigen van documenten over het weggepeste homostel in Utrecht. De stukken hadden een rol kunnen spelen bij de zaak die het stel tegen de gemeente heeft aangespannen en hadden daarom niet vernietigd mogen worden, schrijft het AD.

De drie oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht hebben Wolfsen donderdag samen om uitleg gevraagd. Als hij niet dezelfde dag nog met een goede toelichting komt, wordt hoogstwaarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen hem ingediend.

"Dit sterkt ons beeld van een burgemeester met een stijl die wij niet onder leidinggeven verstaan", zegt Michel Eggermond van de SP. "We denken nu aan een gele kaart. Ik heb nog geen mail teruggehad van Wolfsen, maar hij kan nu nog zorgen dat het geen rode kaart wordt."

Leefbaar Utrecht-raadslid Vincent Oldenborg zegt al een motie van wantrouwen geschreven te hebben voor het debat dat om 20.00 uur plaatsvindt in de gemeenteraad. "Die kan nog verscheurd worden of aangepast, dat is aan hem, maar in feite was ik in 2009 al klaar met deze burgemeester."

De verdwenen stukken zijn conclusies uit 2009 van een overleg tussen politie, justitie en de burgemeester over de situatie van het stel. Volgens de Archiefwet mogen stukken na een jaar worden vernietigd, maar alleen als ze niet meer nodig zijn.

Toen de documenten begin dit jaar door de versnipperaar gingen, was al duidelijk dat het weggepeste stel naar de rechter zou stappen.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman wacht de reactie van de burgemeester niet af. Hij vraagt in een reactie om direct ontslag van Wolfsen en een rijksrechercheonderzoek naar zijn handelen.