Ban haalt uit naar klimaatsceptici

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft uitgehaald naar klimaatsceptici. Dat de aarde opwarmt is wetenschappelijk bewezen, zei Ban donderdag in een toespraak op de Universiteit van Sydney, en actie tegen klimaatverandering is dringend geboden.

Als voorbeelden van lijden dat mede is veroorzaakt door het broeikaseffect noemde hij de honger in de Hoorn van Afrika en de verwoestende overstromingen eerder dit jaar in het noorden van Australië.

Ban maakt momenteel een rondreis door het Pacifisch gebied en bezocht onder andere de Salomonseilanden en Kiribati, eilandstaten die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. "Toen ik aan de kust van Kiribati het hoge water zag zei ik: 'Het hoogtij laat zien dat het hoog tijd is om in actie te komen'. De tijd begint op te raken."

Met zijn uitspraken over klimaatverandering loopt Ban vooruit op de grote klimaattop die in november wordt gehouden in het Zuid-Afrikaanse Durban. Daar zullen 193 landen een akkoord proberen te bereiken over het terugbrengen van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Ban wees in Sydney beschuldigingen van de hand dat eerdere klimaattoppen niet tot meetbare verandering hebben geleid.