Aantal drankrijders in weekend flink afgenomen

Het aantal automobilisten dat in het weekend met een alcohol op achter het stuur kruipt, is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Sinds 2002 is het aantal overtreders bijna gehalveerd, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar het alcoholgebruik in weekendnachten.

Tegenwoordig zit meer dan 94 procent van de automobilisten nuchter achter het stuur, blijkt bij alcoholcontroles. Het aantal overtreders, met een promillage van meer dan 0,5, daalde van 4,1 procent in 2002 naar 2,4 in 2010. Mannen zijn net als voorgaande jaren vaker in overtreding. In Noord-Holland werden de meeste drankrijders gepakt, in Drenthe en Friesland het minst.

Ook in de groep beginnende bestuurders daalt het aantal drankrijders. Het cijfer daalde met 0,7 procent naar 4,1 procent in 2010. De meeste overtreders komen uit de leeftijdsgroep 35 tot 49 jaar.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten van het onderzoek. "De BOB-campagne in combinatie met stevige handhaving werpt zijn vruchten af. Om deze lijn vast te houden gaan we daar komende jaren zeker mee door."