Weinig vertrouwen in veiligheid overheidsites

Een kwart van de mensen die vorig jaar belastingaangifte deden via de website van de Belastingdienst overweegt nu schriftelijk aangifte te doen. Reden hiervoor is dat overheidswebsites veiligheidsproblemen hebben, meldt het televisieprogramma EénVandaag dinsdag na onderzoek onder tienduizend mensen.

Bijna twee op de drie deelnemers stelt er geen vertrouwen in te hebben dat de veiligheid van overheidswebsites over een aantal dagen weer gegarandeerd is. Van de ondervraagden denkt 85 procent dat de overheid hoe dan ook nooit kan garanderen dat sites waterdicht zijn.

Niet iedereen ziet dit echter als een probleem. De helft zou over een paar dagen weer inloggen met DigiD als hij een dienst van de overheid nodig heeft. Daarentegen zegt 41 procent zijn DigiD voorlopig niet op de computer in te vullen.

Vermoedelijk Iraanse hackers hebben bij het Beverwijkse bedrijf Diginotar ingebroken, zo werd vorige week bekend. De onderneming gaf veiligheidscertificaten voor overheidswebsites af. Door die 'identiteitsbewijzen voor computers' te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden.