Rutte 'betreurt' onduidelijkheid Kunduz

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het betreurenswaardig dat er onduidelijkheid is ontstaan over de missie in Kunduz. Dat schrijft hij dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer en de mensen die worden uitgezonden hebben recht op helderheid, stelt de premier. Met de brief heeft hij die volgens hem nu verschaft.

Dinsdag werd bekend dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in een interview met Vrij Nederland heeft gezegd dat de politietrainingsmissie in Kunduz een militaire missie is. Rutte stelde daarop al dat sprake was van een 'vervelend misverstand'. Hillen heeft bedoeld te zeggen dat de missie vooral door militairen wordt uitgevoerd. Maar de missie heeft een civiel karakter, aldus de premier.

In de brief herhaalt Rutte dat de missie een politietrainingsmissie is. "Bij de vormgeving is en wordt recht gedaan aan alle voorwaarden die de Tweede Kamer heeft gesteld en aan alle afspraken die zijn gemaakt", aldus de premier in de brief.

GroenLinks, dat de missie aan een meerderheid hielp, reageerde dinsdag als door een wesp gestoken op de uitlatingen van Hillen. Fractievoorzitter Jolande Sap sprak van de zoveelste blunder van Hillen en stelde dat de geloofwaardigheid van de minister in het geding is als hij het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen. Rutte zei overigens dat Hillen 'prima functioneert'.


Rutte 'betreurt' onduidelijkheid Kunduz (Foto: Novum)