Stakingen tegen bezuinigingen leggen Italië plat

Stakingen tegen de ruim 45 miljard euro aan bezuinigingen hebben het Italiaanse openbare leven dinsdag stilgelegd. Het vlieg- en treinverkeer ligt plat en veerboten varen niet. Ook ziekenhuizen, postkantoren en banken hebben hun deuren gesloten na de oproep van de vakbond CGIL om het werk neer te leggen. In Rome is een protestmars aan de gang.

CGIL-leider Susanna Camusso zei tijdens de protestmars in de Italiaanse hoofdstad dat de bezuinigingsmaatregelen 'oneerlijk en onverantwoordelijk' zijn. Volgens haar worden ambtenaren onevenredig hard geraakt.

Op 5 augustus kondigde de Italiaanse regering de bezuinigingen aan die als doel hebben het begrotingstekort in 2013 terug te brengen naar een evenwicht. Op financiële markten is inmiddels onzekerheid ontstaan of de maatregelen wel allemaal worden uitgevoerd.

Vorige week schrapte premier Silvio Berlusconi de hogere belasting voor hoge inkomens, onder druk van Italiaanse voetballers. Ook de bezuinigingen op de begrotingen van lokale overheden werden teruggebracht. President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank riep Italië in reactie daarop op om alle besparingen gewoon door te voeren.