Hillen: Kunduz is een militaire missie

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is een militaire missie en geen civiele. Dat stelt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) deze week in een interview met Vrij Nederland.

De bewindsman zegt voortdurend te hebben gewaarschuwd om 'onze mooie Nederlandse gevoelens' niet te projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied. "De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair."

Dat de Kamer heeft ingestemd met de missie, doet Hillen goed. "Maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat het geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) beklemtoonde vorige week juist nog het civiele karakter van de missie. De Afghaanse politieagenten die door Nederland worden opgeleid niet gaan vechten met de Taliban. Ze worden alleen ingezet voor civiele taken en niet voor offensieve militaire acties, aldus de minister.

Rosenthal reageerde op uitspraken van de hoogste Afghaanse politiecommandant. Die had gezegd dat de kans groot is dat de agenten toch moeten vechten. Het is geen primaire taak, maar ze moeten het gebied verdedigen als de vijand toeslaat, zei hij.