'Hongersnood in nog een regio Somalië'

In nog een Somalische regio sterven mensen van de honger. Dat hebben de Verenigde Naties maandag gezegd. Zes regio's in het Oost-Afrikaanse land worden nu geteisterd door hongersnood.

In Somalië sterven elke dag honderden mensen van de honger, van wie de helft kinderen. De VN vrezen dat de komende vier maanden zo'n 750 duizend mensen zullen overlijden als er niet snel noodhulp komt. Zeker vier miljoen Somaliërs, de helft van de bevolking, hebben hulp nodig.

"Mensen met honger wachten alleen nog maar op de dood", zegt Nor Anshur. Hij verloor een van zijn kinderen in de zuidelijke regio Bay, die de VN tot het zesde gebied hebben verklaard waar hongersnood heerst. "We hebben onze buren, kinderen en ouderen zien sterven van de honger", aldus Anshur. De sterkere mensen lukt het nog om naar de centra te komen waar voedsel wordt verstrekt, maar de meesten zijn te zwak om de tocht te maken.

In gebieden waar islamitische opstandelingen het voor het zeggen hebben is de situatie het schrijnendst. Terreurorganisatie Al Shabab onthoudt veel buitenlandse hulporganisaties de toegang tot de ergst getroffen gebieden.

In Somalië zijn dit jaar al tienduizenden mensen omgekomen door geweld, droogte en gebrek aan voedsel.


'Hongersnood in nog een regio Somalië' (Foto: Novum)