Homo's vaker gepest dan lesbiennes

Homo's worden op het werk en daarbuiten veel vaker gepest dan lesbiënnes. Van de homoseksuele mannen heeft vorig jaar veertien procent op zijn werk te maken gehad met pesterijtjes of andere negatieve reacties. Bij de vrouwen is dat vijf procent, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Ondanks de grote acceptatie van homoseksualiteit krijgen homo's nog regelmatig met negatieve reacties te maken. Als ook buiten de werkvloer wordt gekeken, kreeg 28 procent van de homo's en veertien procent van de lesbiennes met negatieve reacties te maken.

Op de werkvloer gaat het volgens de onderzoekers meestal om 'vervelende, nieuwsgierige vragen, afkeurende blikken, flauwe grappen of belachelijk maken'. Het SCP wijst erop dat intimidatie en agressie op het werk tot verzuim en vermindering van arbeidsprestaties lijdt.

Van de homo's zegt 21 procent dat hij zich het afgelopen jaar onveiliger is gaan voelen. Bij de lesbiennes is dat dertien procent. Dat zou vooral komen door mediaberichten over geweld tegen homo's en zelden door eigen negatieve ervaringen.

Ongeveer acht op de tien homo's of lesbiënnes zijn open over hun seksuele voorkeur. Van degenen die hier niet open over zijn, zegt de helft dat het de buitenwereld niet aangaat wat hun seksuele voorkeur is. Iets minder dan de helft zegt bang te zijn voor negatieve reacties.