Veel minder rechters in opleiding

Door de aangekondigde bezuinigingen loopt het aantal rechters in opleiding sterk terug. Bij de rechtersopleiding voor recent afgestudeerden (raio) en bij de opleiding voor juristen met veel ervaring (rio) worden steeds minder mensen aangenomen. Dat concludeert het Financieele Dagblad dinsdag uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak voorziet volgens de krant grote capaciteitsproblemen. Voorzitter Reinier van Zutphen zegt te vrezen dat de wachttijden voor zaken nog langer worden. Hij wijst erop dat door natuurlijk verloop ieder jaar honderd tot honderdvijftig rechters verdwijnen. Dat zou over twee tot drie jaar tot een groot probleem leiden als niet wordt ingegrepen.

Bij de rio zijn volgens de krant dit jaar nog maar tien plaatsen vrij gekomen. Vorig jaar konden nog 65 juristen aan de opleiding beginnen en in de jaren daarvoor ongeveer 95 per jaar.

Bij de raio wordt vanaf volgend jaar nog maar één klas van 25 studenten toegelaten. Dit jaar zijn dat nog twee klassen van ieder dertig studenten.

De Raad voor de Rechtspraak zegt geen acuut probleem te zien. Met een 'strategische planning' zou de balans tussen in- en uitstroom goed blijven.

Het kabinet wil 240 miljoen euro op de rechtspraak bezuinigen door de proceskosten te verhogen. Rechtbanken vrezen dat mensen door de hogere kosten minder snel naar de rechter zullen stappen.