Neushoorndieven opgepakt in Portugal

In Portugal zijn vorige week twee Australiërs opgepakt die met zes neushoorn-hoorns ter waarde van vierhonderdduizend euro in hun bagage op het vliegtuig naar Ierland wilden stappen. De politie vermoedt dat de twee, een vader en zoon van 63 en 31 jaar, deel uitmaken van een internationale bende die de hoorns naar China smokkelt.

"Wij hebben aanwijzingen dat zij niet alleen handelden", zei inspecteur Rui Almeida. Hij wilde geen bijzonderheden verschaffen omdat de politie in andere landen alsmede Interpol en Europol nog bezig zijn met onderzoeken.

'Tientallen' Europese musea hebben volgens Almeida de afgelopen maanden melding gemaakt van diefstal van neushoorn-hoorns. Eind augustus was ook het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam doelwit van inbrekers die uit waren op zulke hoorns.

Hoorn van neushoorn is volgens experts op de zwarte markt nu kostbaarder dan goud. Tot poeder gemalen hoorn is zeer in trek in Azië, waar er een geneeskrachtige en seksueel stimulerende werking aan wordt toegedicht.