Chirac hoeft proces niet bij te wonen

De Franse oud-president Jacques Chirac hoeft zijn langverwachte proces op beschuldiging van corruptie niet bij te wonen. Dat heeft een rechter in Parijs maandag beslist nadat de advocaten van Chirac hadden aangevoerd dat hun 78-jarige cliënt aan geheugenverlies lijdt.

Chiracs echtgenote Bernadette sprak eerder dit jaar geruchten tegen dat haar man de ziekte van Alzheimer heeft. Zij gaf echter toe dat hij problemen had die verband konden houden met een beroerte in 2005 of zijn leeftijd.

Chirac is de eerste voormalige Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog die terecht moet staan. De aanklacht gaat over illegale financiering van de conservatieve partij van Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was. Op het stadhuis zouden van 1977 tot 1995 meer dan twee dozijn nepbanen zijn geschapen om geld naar de partij te sluizen.

Het proces begon in maart, maar werd kort daarna opgeschort zodat een hogere rechtbank kon beslissen over het beroep dat door een van Chiracs mede-aangeklaagden was ingesteld. Verwacht wordt dat het proces 23 september wordt afgerond.


Chirac hoeft proces niet bij te wonen (Foto: Novum)