UWV past ontslaginstructie aan

Uitkeringsinstantie UWV mag geen ontslagvergunning verlenen wanneer bedrijven uit oogpunt van kostenbesparingen vaste werknemers inruilen voor goedkopere flexwerkers. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) laat de nieuwe uitvoeringsinstructie voor het UWV op dat punt aanpassen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De bewindsman doet dat op verzoek van de PVV. Bij de gedoogpartner waren zorgen gerezen dat de nieuwe instructie zou kunnen leiden tot een soepeler ontslagrecht. Op initiatief van de PVV nam de Tweede Kamer eind juni een motie aan om te voorkomen dat dit zou gebeuren.

Kamp benadrukt dat de instructie niet was bedoeld om het ontslagrecht te versoepelen. De uitvoeringsinstructies - die aangeven hoe het UWV moet handelen bij ontslagaanvragen - worden voortdurend aangepast omdat de arbeidsmarkt continu verandert, schrijft hij. En tegenwoordig schakelen bedrijven steeds vaker zogeheten zzp'ers in.

Niettemin wil de bewindsman de zorgen van de Kamer wegnemen. Daarom komt in de tekst van de instructie expliciet te staan dat geen sprake is van een wijziging van het ontslagrecht. Ook mag geen ontslagvergunning worden verleend voor het ontslag van vaste werknemers vanwege kostenbesparing als de aard en omvang van het werk niet wijzigt.

En als sprake van minder werk is, dan moeten bedrijven eerst naar oplossingen zoeken waarbij vaste werknemers zo veel mogelijk in dienst kunnen blijven.