Google schrapt tien diensten

Google gaat tien diensten schrappen en zich meer richten op een beperkt aantal producten zoals het sociale netwerk Google+. Gebruikers kunnen deze maand nog inloggen om bestanden op te slaan. Daarna worden de gegevens definitief gewist. Dat schrijft de zoekmachinegigant in een weblog.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde topman Larry Page al aan dat het bedrijf zich gaat concentreren op een aantal kerndiensten. Onder andere de sociale zoekmachine Aardvark, besturingssysteem Google Desktop en Google Web Security sneuvelen. Aardvark werd in februari 2010 nog door Google overgenomen voor vijftig miljoen dollar (35 miljoen euro).

De producten verdwijnen, maar de technologieën worden geïntegreerd in de andere Google-producten. Zo is de kennis opgedaan in Google Web Security al geïntegreerd in de webbrowser van Google, Chrome.

Google maakte de tweedekwartaalcijfers half juli bekend. Het bedrijf boekte een recordomzet van ruim negen miljard dollar, 32 procent hoger dan de dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 2,51 miljard dollar tegenover 1,84 miljard dollar een jaar eerder.