Nominaties NS Publieksprijs bekendgemaakt

De zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs zijn zondag bekendgemaakt tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen. Tot de genomineerden behoren het reeds gelauwerde Congo van David van Reybrouck en de bestseller Wij zijn ons brein van Dick Swaab. Tot en met 13 oktober kunnen mensen stemmen op het beste boek.

Behalve de twee non-fictieboeken zijn drie literaire werken en een spannend boek genomineerd voor de publieksprijs. Thrillerschrijfster Esther Verhoef is genomineerd met Déjà Vu. De literaire werken zijn Bonita Avenue van Peter Buwalda, Vaslav van Arthur Japin en Zomerhuis met Zwembad van Herman Koch.

Onder de genomineerde auteurs bevinden zich eerdere winnaars van de NS Publieksprijs. Koch won in 2009 met zijn boek Diner. Japin won het jaar daarvoor met De Overgave.

De Vlaming Van Reybrouck won in 2010 de AKO Literatuurprijs met zijn boek over slavernij en kolonialisme in de voormalige Belgische kolonie. Ook won hij vorig jaar de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek.

De genomineerde werken behoren tot de bestverkochte titels in de periode van juni 2010 tot juni dit jaar. Het publiek en een kernjury bepalen welke auteur de prijs uiteindelijk wint. Vorig jaar brachten 33 duizend lezers hun stem uit. De prijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, 7500 euro en een eersteklas jaarabonnement voor de trein. De uiteindelijke winnaar wordt 17 oktober bekendgemaakt.