Demonstraties extreemrechts lopen uit de hand

De politie heeft op verschillende plaatsen in Europa moeten ingrijpen tijdens protestacties van extreemrechtse betogers en extreemlinkse tegendemonstranten. Demonstranten en ordediensten raakten zaterdag slaags in Dortmund, Londen en het Tsjechische dorp Varnsdorf.

In de Duitse stad Dortmund braken rellen uit bij een nationalistische betoging en een ultralinkse tegendemonstratie. Enkele honderden linkse betogers gooiden stenen en flessen naar agenten en probeerden politiebarricades te doorbreken. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd. Ongeveer 700 neonazi’s demonstreerden in een wijk van Dortmund waar veel buitenlanders wonen. De linkse tegendemonstratie bracht ongeveer 1500 mensen op de been.

Ook in Londen gingen nationalisten en hun tegenstanders zaterdag de straat op. Een manifestatie van ongeveer 1000 aanhangers van de rechtse English Defence League (EDL) bracht circa 1500 tegendemonstranten op de been. De politie arresteerde in totaal 60 mensen.

In het Tsjechische dorp Varnsdorf, aan de grens met Duitsland, hebben honderden rechtsradicalen geprobeerd een zigeunerwijk te bestormen. Ze klagen over gestegen criminaliteit en geven de Roma-zigeuners daar de schuld van. Ongeveer 150 zigeuners trachtten hun wijk te beschermen. Een politiekordon hield de twee groepen uit elkaar.

Demonstraties extreemrechts lopen uit de hand
Demonstraties extreemrechts lopen uit de hand (Foto: ANP)