Nieuwe vorm van varkensgriep in VS

Twee kinderen in de Verenigde Staten hebben een nieuwe variant van de varkensgriep opgelopen. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) vrijdag gemeld.

Het gaat om kinderen in de staten Pennsylvania en Indiana. Een van de twee is in contact geweest met varkens, het andere kind kwam in contact met iemand die met varkens werkt. Dat laatste kan erop wijzen dat deze nieuwe variant overdraagbaar is van mens op mens.

Tot dusver is er geen informatie die wijst op meer besmettingen. "We wilden mensen informeren zonder paniek te zaaien", zei Lyn Finelli van het CDC. Mensen komen in deze tijd van het jaar vaak in aanraking met varkens op jaarmarkten en artsen moeten daarom waakzaam zijn op griepsymptomen, aldus Finelli.

Volgens het CDC bevat de nieuwe variant een gen van het H1N1-virus dat twee jaar geleden opdook, en delen van andere virussen die de afgelopen tien jaar bij varkens zijn voorgekomen. De infecties bij de kinderen werden in juli en augustus vastgesteld. Beiden zijn inmiddels hersteld. De kinderen hadden allebei vorig jaar een griepprik gekregen.