EU verbiedt import Syrische olie

De Europese Unie heeft vrijdag een olie-embargo tegen Syrië afgekondigd. Verkoop, invoer en transport van olie en olieproducten uit het land worden verboden, evenals financiële en assurantiediensten die met zulke transacties verband houden.

Ook zijn vier personen en drie organisaties toegevoegd aan de lijst van rechtspersonen wier bezittingen in de EU zijn bevroren en voor wie een reisverbod geldt. Op de lijst staan nu 35 regeringsfunctionarissen en leger- en politiecommandanten, onder wie president Bashar Assad zelf.

De maatregelen zijn bedoeld om de druk op het Syrische regime te vergroten. "Het moet volstrekt duidelijk zijn dat het afgelopen moet zijn met het gebruik van geweld. We voeren de druk op, zo ver als dat nodig is", zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag.

Syrië haalt 28 procent van zijn inkomsten uit de oliehandel en levert brandstof aan Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. De Verenigde Staten hebben de invoer van olie en olieproducten uit Syrië al eerder verboden.