Sri Lanka telt ruim 5800 olifanten

Sri Lanka telt momenteel ruim 5800 olifanten, ruim vijfhonderd meer dan was geschat. Dit blijkt uit de eerste landelijke olifantentelling die in augustus in het land is gehouden.

Het ministerie van natuurbeheer had duizenden werknemers en vrijwilligers erop uitgestuurd om het aantal dikhuiden te tellen. Het zijn er precies 5879, waaronder 1107 kalveren, zei minister S. M. Chandrasena vrijdag.

De directeur-generaal van het departement betoogde dat de telling uitwijst dat het goed gaat met de olifanten in het land. De telling was volgens de Sri Lankaanse regering bedoeld om bij te dragen aan het behoud van olifanten.

Zo'n twintig Diverse natuurbeheerorganisaties hebben de telling geboycot. De organisaties zeiden te vrezen dat deze slechts een 'rookgordijn' was en dat het werkelijke doel van de operatie was om olifanten te vangen en te temmen. Ze hielden het vooral voor gezien nadat minister Chandrasena had gezegd dat driehonderd jonge olifanten zouden worden gevangen en overgedragen aan de zorgen van boeddhistische tempels.

Verklede en versierde olifanten worden vaak gebruikt bij boeddhistische ceremonies. Ook worden de dikhuiden gebruikt als lastdieren of als attractie voor de toeristen in het land.

Het aantal van ruim 5800 olifanten is de helft minder dan een eeuw geleden. Olifanten zijn een bedreigde diersoort. Ze wagen zich steeds vaker in de buurt van dorpen, op zoek naar voedsel. Jaarlijks worden in Sri Lanka zo'n 250 dikhuiden gedood, veelal door boeren.


Sri Lanka telt ruim 5800 olifanten (Foto: Novum)