'Helft fietsers negeert blindenstok'

Ruim de helft van de fietsers negeert een uitgestoken wit-rode blindenstok. Ook automobilisten gaan vaak in de fout. De meeste verkeersdeelnemers weten niet dat ze verplicht zijn te stoppen, zegt een woordvoerder van KNGF Geleidehonden.

Doordat de blindenstok geregeld geen soelaas biedt, is oversteken voor blinden en slechtzienden vaak een hachelijke onderneming. Bijna een derde zegt angstig te zijn in het verkeer, blijkt uit onderzoek van KNGF.

Zo'n veertig procent vermijdt daarom drukke straten; 35 procent zegt wel eens problemen met een geleidehond te hebben, omdat het beest de angst van zijn baas voelt. Negen op de tien ondervraagden hebben wel eens een ongeluk gehad.

Volgens hoofd opleiding bij KNGF Peter van der Heijden hebben mensen het idee dat de hond wel uitkijkt voor zijn blinde baas. Maar veel meer dan een verkeerslichtpaal of een zebrapad zoeken, kunnen ze niet, zegt hij. "Maar kijken of het rood of groen is, of inschatten hoe snel auto's of fietsen naderen, zijn nou eenmaal geen geleidehondencapaciteiten."

KNGF lanceerde vrijdag een campagne om overtreders bewust te maken van het feit dat ze moeten stoppen voor een uitgestoken blindenstok. Op de Neude in Utrecht werden polsbandjes uitgedeeld met de tekst: witte stok = stop.


'Helft fietsers negeert blindenstok' (Foto: Novum)