Monument Amsterdam 'een van lelijkste ter wereld'

Een Nederlands monument heeft het geschopt tot de top tien van lelijkste kunstwerken in de openbare ruimte ter wereld. Volgens een enquête van de online reisgids virtualtourist.com lijkt het monument voor Anthony Winkler Prins in Amsterdam op een 'schroef zonder kop'. Met die kwalificatie is het goed voor een zesde plek.

Op de eerste plaats staat het onlangs onthulde monument Forever Marilyn Monroe in Chicago. Volgens de critici is het te groot en misplaatst; de filmscene die verbeeld wordt speelt zich immers af in New York. Het standbeeld wordt bovendien 'vulgair' genoemd, omdat elke voorbijganger onder Monroes opwaaiende jurk kan kijken.

In de top tien staan ook een gekleurde koe, een grote gekleurde vogel en een heks. De lijst Top 10 Places With Bad Public Art is het resultaat van een 'onderzoek' onder leden en redacteuren van de reissite.

Het monument in Amsterdam van André Volten werd in 1970 in opdracht van de Winkler Prins Encyclopedie en de gemeente op het Frederiksplein gezet. Het wordt ook wel 'de knakenpaal' genoemd.