Islamitische basisscholen niet vervolgd voor fraude

Justitie doet bijna niets met aangiftes van grootschalige fraudes bij islamitische basisscholen. Op een na zijn alle aangiftes van de afgelopen jaren tegen de verantwoordelijke bestuurders verzand, blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

Eind 2008 bleek uit onderzoek van de onderwijsinspectie dat bij vijftien schoolbesturen tussen 2004 en 2008 minstens 4,6 miljoen euro is verduisterd of 'onrechtmatig besteed'. Tot nu toe is geen enkele bestuurder hiervoor berecht. In een geval komt de zaak binnenkort voor de rechter, maar de overige gevallen zijn om onduidelijke redenen zonder vervolging afgehandeld.

Het ministerie van Onderwijs beperkt zich tot het terugvorderen van het geld bij de schoolbesturen, maar laat de direct betrokkenen ongemoeid. Volgens justitie is de fraude in de praktijk lastig strafrechtelijk te bewijzen en heeft het OM andere prioriteiten.

De zaak die binnenkort dient is die van Stichting Islamitische School Heerlen. De bestuurders zouden voor ongeveer 4,7 ton gefraudeerd hebben.