'Kabinet-Rutte pakt zwakkeren'

Premier Mark Rutte moet een minister aanwijzen die de gevolgen van alle bezuinigingen in kaart brengt en de ergste pijn wegneemt. Dat staat in een brief die PvdA-wethouder in Amsterdam Lodewijk Asscher naar de premier heeft gestuurd.

Door de opeenstapeling van bezuinigingen ontbreekt volgens hem een totaalbeeld waardoor lang niet alle effecten zichtbaar zouden zijn. Uit een onderzoek concludeert de gemeente dat door de bezuinigingen 4.000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in Amsterdam in grote moeilijkheden dreigen te komen.

Voor de schrijnendste gevallen moet volgens Asscher een noodfonds komen. "Wij moeten ervan opaan kunnen dat mensen die onverantwoord hard worden getroffen, niet aan hun lot worden overgelaten."

Sommigen kunnen volgens het onderzoek door drie kortingsmaatregelen worden getroffen. Asscher stelt in een toelichting in de Volkskrant dat Nederland 'minder beschaafd' wordt als het kabinet 'doormarcheert met de bril van de boekhouder'. Alle bewindslieden die hij kent zouden uitstralen met de opeenstapeling van bezuinigingen in hun maag te zitten.

Update 15.14 uur - Steun voor oproep
De brandbrief van Asscher heeft steun gekregen. Andere gemeenten zeggen hetzelfde te vrezen waar de Amsterdamse wethouder voor waarschuwt. Ook zorginstellingen waarschuwen voor een averechts effect.

Directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon (voor familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie of een psychose) durft 'gerust te stellen' dat patiënten nieuwe psychoses gaan krijgen. GGZ Nederland, bij monde van directeur Paul de Rooij: "Nu zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen, om overlast terug te dringen en om kinderen uit de gevangenis te houden. Als mensen dat zelf moeten gaan betalen, valt dat weg en belanden kinderen op straat."

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het eens met Asschers brandbrief. De VNG voorziet door de bezuinigingen grote problemen. "Het is heel goed dat Asscher aan de bel trekt. Mensen hebben met die salamitechniek van het kabinet niet door dat het allemaal bij elkaar optelt", zegt de Utrechtse PvdA-wethouder Rinda den Besten (werk en inkomen, jeugd). Volgens haar gaat het in een derde van de gevallen om mensen met een klein inkomen, 'dus dat zijn geen mensen die niets bijdragen aan de maatschappij'.