Tokkies kunnen maar geen woning vinden

Het valt positiviteitsgoeroe Emile Ratelband nog niet mee een geschikte woning voor de Amsterdamse aso-familie Tokkie-Ruijmgaart te vinden. Keer op keer stuitte de weldoener tot nu toe op onwillige verkopers en protesterende buurten. Maar liefst 22 van de oorspronkelijke lijst van 28 'mogelijk interessante objecten' vielen af omdat de eigenaren niet wilden verkopen aan Ratelband. "Niet de Tokkies zijn de aso's, dit soort mensen is het", meent een verbolgen Ratelband.

De Arnhemmer kondigde ruim een maand geleden aan een woning te willen kopen voor het gezin, dat na een uit de hand gelopen burenruzie haar huis in Amsterdam-West was uitgezet. Doordat het gezin in het afgelopen jaar middels tv-uitzendingen landelijke bekendheid als Flodderfamilie verkreeg, is het bijkans onmogelijk naar een geschikte woning te zoeken. Zo gauw er een contact met een makelaar of verkoper wordt gelegd, gonst het meteen van de geruchten in de buurt waar gezocht wordt.

Deze week richtten bewoners van de Haarlemse Albert Schweitzerlaan spontaan een actiecomité op, toen bleek dat er in hun buurt gezocht werd. "De hele straat is in rep en roer", meldden buurtbewoners het Parool. "Deze mensen passen niet in dit straatbeeld", betoogde dezelfde woordvoerder in de Telegraaf. De verkoper rook geld en schroefde de vraagprijs op van 275.000 naar 350.000 euro. Dat ging mister Tsjakka te ver. "Ik ben gekke Henkie niet!"

In de Purmerendse wijk Weidevenne kwam de geruchtenstroom op gang nadat Ratelband op de radio gezegd zou hebben in de Noordhollandse groeigemeente op zoek te zijn. Makelaardij Van Overbeek gaf toe met de familie op stap te zijn geweest, maar ontkende in een woonwijk op zoek te zijn. "De opdracht is gegeven voor een combinatie van woning en bedrijfspand. Dan kom je eerder op een bedrijventerrein uit."

Twintig kilo afgevallen
Het zoekterrein is inmiddels uitgebreid en de huizenzoekers nemen voortaan in eerste instantie anoniem contact op met mogelijke verkopers. Ratelband: "We zoeken steeds verder uit Amsterdam, hoewel dat voor wat betreft het sociaal verkeer van de familie nogal onwenselijk is. Als het zo doorgaat, moet ik ze nog vragen bij mij in te trekken." Ondertussen gaat het beter met het omstreden gezin, volgens Ratelband dankzij zijn bemoeienis. De omvangrijke Hanna Tokkie zou in vier weken twintig kilo zijn afgevallen. "Zo zie je maar wat een beetje compassie kan doen."

Emile Ratelband en de Tokkies
Emile Ratelband zoekt naar een huis voor de Tokkies