[Vuelta] Mollema nieuwe leider na tweede plaats

Bauke Mollema is de nieuwe leider in de Vuelta à España. De Nederlander van Rabobank werd tweede in de rit achter Dan Martin, maar had genoeg voorsprong om met de bonificatie de leiderstrui over te nemen van Joaquim Rodriguez die één seconde achter Mollema staat.

Vroeg in de etappe gingen vier renners op avontuur. Sebastian Lang, José Vicente Toribio en onze twee landgenoten Martijn Keizer en Pim Ligthart trokken ten aanval en kregen dik tien minuten voorsprong. Lang bleef als langste over, maar hij werd op de slotklim Sierra de Béjar ook ingelopen.

Het was Rein Taaramäe die de aanval opende en kreeg bijna alle favorieten met zich mee. De grootste slachtoffer was Igor Anton, die al snel moest lossen. Er volgden daarna wat speldenprikjes, maar het was Vincenzo Nibali die samen met Dan Martin ruimte wist te krijgen.

De koplopers hadden veel last van de wind en kwamen daardoor niet ver weg. Rodriguez en Scarponi moesten lossen bij de favorietengroep, die heel snel dicht bij de koplopers kwamen. De uitgedunde groep, met Mollema, sloot op een kleine twee kilometer aan bij de twee koplopers. Vandenbroeck moest ook lossen bij de leiders, terwijl Rodriguez nog verder achterop kwam.

De groep bestond uit amper zes man, die gingen springen om de zege. Wiggins hield het tempo hoog en Martin ging aan en bleef Mollema net voor. Nibali werd nog op een achterstand gereden, waardoor hij net tekort kwam voor de rode trui. Die ging verrassenderwijs naar Mollema, die genoeg bonificatie wist te pakken om Nibali en Rodriguez in het klassement te passeren.