Kwart bloeddonoren overweegt te stoppen

Een kwart van de Nederlandse bloeddonoren overweegt om te stoppen met bloed geven. Zij willen daarmee protesteren tegen de hoge salarissen van de bestuurders van de landelijke bloedbank Sanquin, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Veel donors zeggen om deze reden al te zijn gestopt.

Bijna alle bloeddonoren ergeren zich aan de hoge salarissen. Zo'n 94 procent vindt dat het salaris van leden van de raad van bestuur niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm van 190 duizend euro. Nu verdient de bestuursvoorzitter bijvoorbeeld bijna drie ton. Ruim 79 procent vindt het een schande dat de bestuurders zoveel verdienen terwijl de donoren helemaal geen vergoeding krijgen.

De Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren (LVB) overweegt bloeddonoren te adviseren om tijdelijk geen bloed te geven. Iets meer dan de helft van de 2500 ondervraagden zegt de actie niet te ondersteunen. De patiënten mogen niet de dupe worden, zeggen zij.

Een woordvoerder van Sanquin zegt in EenVandaag dat er niet in het openbaar over het salaris van de bestuurders moet worden gediscussieerd.