President Nigeria bezoekt opgeblazen VN-gebouw

De Nigeriaanse president heeft zaterdag het opgeblazen hoofdkantoor van de Verenigde Naties in de hoofdstad Abuja bezocht. Goodluck Jonathan zwoer het terrorisme in zijn land 'eronder te krijgen'.

De president monsterde de puinhopen van het VN-gebouw waar ten minste negentien mensen omkwamen. Hij stond een ogenblik stil bij de verwoeste hoofdingang. Een zelfmoordterrorist ramde vrijdag met zijn bomauto de glazen pui van de entree en bracht vervolgens zijn explosieven tot ontploffing.

Jonathan beloofde de dreiging van het radicaal-islamitische Boko Haram, dat heeft gezegd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, het hoofd te zullen bieden. "Boko Haram is een lokale groep die verbonden is met terroristische activiteiten", verklaarde de president. "We zijn ermee bezig en zullen hen eronder krijgen." Eerder kondigde Jonathan extra veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad af.

De zwakke Nigeriaanse landsregering slaagde er tot dusverre niet in aanslagen van het steeds brutaler Boko Haram te verijdelen. Na zijn bezoek duwden medewerkers Jonathan haastig in zijn gepantserde ambtsauto en vertrok de president met een groot gewapend escorte.