'Defensie sluit kazernes Brabant en Den Haag'

Het ministerie van Defensie sluit twee kazernes in Den Haag en een in Budel. De Koninklijke Militaire School in Weert verhuist naar Ermelo. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een conceptbrief van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De sluitingen hebben gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio's.

De brief gaat pas volgende week naar de Kamer. De top van het departement vergadert er nog over, maar aan de inhoud zou weinig meer veranderen.

In Den Haag gaan de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne dicht. In Budel is dat de Nassau Dietzkazerne. Het ministerie moet fors bezuinigingen en wil dat deels voor elkaar krijgen door vastgoed af te stoten.

Daarom worden ook een militair terrein bij Brunssum en de restanten van de voormalige vliegbasis Twente afgestoten. Het stuk van de landmacht op Kamp Nieuw Mililgen in Uddel verdwijnt ook. Het Instituut Defensie Leergangen in Den Haag gaat over naar de Defensie Academie in Breda.

Over andere militaire centra wordt nog onderhandeld met provincies en gemeenten. Zo wordt de mogelijkheid genoemd dat een kazerne in Zeeland wordt gevestigd.

Eerder deze week meldde Defensie dat de met sluiting bedreigde vliegbasis De Kooy in Den Helder voorlopig openblijft. Dat kan door bijdragen van de provincie Noord-Holland en Den Helder Airport.