Marco Pastors bekijkt verhogen vermogen zendmasten

Voormalig Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors moet binnen twee weken nagaan hoe het vermogen van radiozendmasten op peil kan worden gebracht. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft hem benoemd tot bemiddelaar, meldt zijn ministerie zaterdag.

Zendmastbeheerder Novec heeft het zendvermogen uit voorzorg beperkt nadat in juli in de zendmasten van Lopik en Smilde brand was uitgebroken. Daardoor is de ontvangst van radiozenders slechter dan normaal. Het onderzoek naar de oorzaak van de branden loopt nog.

Een van de exploitanten van de zendinstallaties in de masten, Broadcast Partners, eist dat het zendvermogen teruggaat naar het gebruikelijke niveau. Eerder dreigde Broadcast Partners met een kort geding. Dat werd deze week ingetrokken.

Verhagen noemt het 'buitengewoon vervelend' dat de slechte ontvangst zo lang duurt. "Daarom heb ik een bemiddelaar benoemd. Het op een veilige manier herstellen van het bereik van de masten heeft prioriteit."

Pastors wordt bijgestaan door een onafhankelijk technisch expert. Hij is namens het ministerie al ambassadeur voor het gebruik van elektronische facturen bij de overheid.