Extra agenten in Culemborg vanwege gespannen sfeer

De politie heeft vrijdagavond extra agenten ingezet in de Culemborgse wijk Terweijde. Er was een gespannen sfeer ontstaan nadat rond 23.30 uur de ruiten van een woning in de Diepenbrockstraat waren ingegooid, meldt de politie. In de wijk kwam het tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 tot rellen tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners.

Na het ingooien van de ruiten gingen vrijdagavond steeds meer groepjes de straat op. De politie besloot daarom duidelijk zichtbaar in de wijk te surveilleren om eventuele onrust in de kiem te smoren. Er werd ook opgeschaald naar grip 1, wat inhoudt dat de verschillende hulpdiensten contact met elkaar houden.

Al snel nam het aantal mensen op straat volgens de politie af. Er is niemand aangehouden. De politie onderzoekt nog door wie de ruiten zijn ingegooid. Rond 04.00 uur werd de extra inzet afgebouwd.

Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 braken rellen uit tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners. Nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen, ging een man van Marokkaanse afkomst verhaal halen op de Diepenbrockstraat, dezelfde straat waar nu ruiten zijn ingegooid.

De Marokkaan reed in die straat de tuin van een woning in, waarop zijn auto werd bekogeld met stenen. Hij probeerde weg te scheuren, maar verloor de macht over het stuur en verwondde drie mensen. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.