Hoorns neushoorn gestolen uit museum Rotterdam

Inbrekers hebben vrijdagavond de hoorns van een aan de muur hangende neushoornkop in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam gestolen. Het museum vermoedt dat het om een internationaal opererende bende gaat die in het buitenland al vaker heeft toegeslagen.

De inbrekers sloegen rond 22.30 uur de voordeur met een voorhamer aan diggelen. Daarna klommen ze met een ladder naar de in het trappenhuis hangende neushoornkop. De kop is van polyester, maar de hoorns komen van een witte neushoorn.

De kop werd met de hamer van de muur geslagen en kwam een verdieping lager in de entreehal terecht. Daarna zijn de hoorns van de kop gehaald.

Het alarmsysteem ging volgens het museum onmiddellijk af toen de deur werd opengebroken. De daders waren echter al gevlogen toen de politie arriveerde. De verdere schade bleef beperkt tot een gaatje in het parket. Het vallende hoofd heeft 'op wonderbaarlijke wijze' geen schade toegebracht aan het skelet van een giraffe en een opgezette tijger op de begane grond.

In Oost-Azië is de hoorn een gewild ingrediënt voor pillen die kanker zouden genezen en seksueel stimulerend zouden werken. Op de zwarte markt wordt er tot 75 duizend euro per kilo voor betaald, twee keer zoveel als voor goud.

Op Radio 1 zei conservator Kees Moeliker dat eerder al musea in Duitsland, Frankrijk Portugal en Italië slachtoffer zijn geworden van een soortgelijke inbraak. "We zijn gewaarschuwd door Interpol, maar dit is een onvermijdelijke situatie." Het is de eerste keer dat hoorns worden gestolen uit een museum in Nederland.