Bouw kolencentrale Eemshaven mag doorgaan

De bouw van de kolencentrale in de Eemshaven wordt niet stilgelegd. Dat hebben Gedeputeerde Staten in Groningen bepaald. Ondanks de vernietiging van de benodigde vergunning door de Raad van State mag de bouw doorgaan.

Volgens de provincie zijn er geen effecten op de natuur te noemen die momenteel een bouwstop rechtvaardigen. Ook zeggen Gedeputeerde Staten graag een 'betrouwbare partner' te willen blijven voor de partijen die bij de bouw betrokken zijn. Een vernieuwde vergunningsaanvraag wordt in behandeling genomen.

Milieuorganisaties zijn niet blij met de uitspraak van de provincie. Greenpeace en Natuur & Milieu eisen dat de bouw direct wordt stilgelegd. Zij hebben daarvoor vrijdag een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie. Als er niet voor dinsdag wordt ingegrepen, stappen de organisaties naar de rechter.

"Door te suggereren dat de uitspraak van de Raad van State slechts over vormfouten of ingewikkelde vergunningen gaat, verdoezelen Essent en minister Verhagen het grote maatschappelijke belang van deze beslissing", zegt Ron Wit van Natuur & Milieu. Milieuorganisaties denken dat met de komst van de centrale grote schade wordt toegebracht aan een beschermd natuurgebied.

Woensdag vernietigde de Raad van State de vergunningen voor de bouw van de centrale. Er was onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

De vergunningen waren in 2008 verleend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Gedeputeerde Staten van Groningen en Friesland. Milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, tekenden beroep aan tegen de vergunningen.