Contactmijnen en vliegtuigbommen opgeblazen

De mijnenjager Hr. Ms. Zierikzee heeft afgelopen week op de Noordzee twee Duitse contactmijnen en twee Engelse vliegtuigbommen tot ontploffing gebracht. De Duitse mijnen werden gevonden in de buurt van Vlissingen en het Belgische Zeebrugge. De vliegtuigbommen, een duizend- en een vijfhonderdponder, lagen een eind verderop ter hoogte van IJmuiden.

De gevonden explosieven werden voor ontploffing naar een veilige omgeving gebracht, laat het ministerie van Defensie weten. Voor de ontploffing van de Engelse duizendponder zette de marine een Seafox in, een onbemand vaartuigje dat van een afstand bestuurd wordt. Een duiker bracht de vijfhonderdponder tot ontploffing.

De marine werkt bij het opsporen en onschadelijk maken van explosieven voor de kust samen met de zeemacht van België. De bommen worden vaak gevonden door vissers, die opgeviste explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog markeren en doorgeven aan de kustwacht.

De Zierikzee was een van de marineschepen die eerder deze zomer actief was op de Middellandse Zee voor de kust van Spanje. De schepen voerden daar patrouilles uit voor de bewaking van de grens. Het redde toen onder meer 56 illegale migranten die in een lekke rubberboot op zee ronddobberden.


Contactmijnen en vliegtuigbommen opgeblazen (Foto: Novum)