Zwaarste buien het land uit

Het noodweer is over zijn hoogtepunt heen. De zwaarste buien zijn het land uitgetrokken, meldt een woordvoerder van Weeronline. Door de buien ontstond in een groot deel van het land overlast.

Het hele land werd vrijdag getroffen door noodweer. 's Ochtends trokken stevige buien met onweer en hagel over het westen, 's middags was het oosten aan de beurt. Plaatselijk viel bijna dertig millimeter regen, met wateroverlast tot gevolg. De onweersbuien gingen gepaard met zeer veel ontladingen. In het noordoosten van het land meer dan vierduizend in twee uur. Lokaal ontstond stormschade door windstoten tot bijna honderd kilometer per uur.

Het weer leidde tot diverse problemen op de weg en op het spoor. Zo viel er een boom op het spoor tussen Winterswijk en Lichtenvoorde en onstonden er lange files rondom Arnhem. Op de A7 bij Joure trof de bliksem twee auto's. In het Brabantse Oudenbosch ging na een blikseminslag een schuur in vlammen op. Zeven gestalde caravans werden in de as gelegd.

Het KNMI gaf vrijdagmiddag code oranje voor de provincies Groningen, Overijssel, Gelderland en Drenthe. Het was voor de vijfde keer in acht dagen dat het weerinstituut een waarschuwing voor extreem weer gaf. "Een situatie die bijna nooit voorkomt", aldus de woordvoerder van Weeronline. De waarschuwing is inmiddels ingetrokken.


Zwaarste buien het land uit (Foto: Novum)