Justitie wil nepagent de cel in

Justitie heeft negen maanden gevangenisstraf geëist tegen een 26-jarige man die zich vorig jaar in Amsterdam uitgaf als politieagent en diverse ondernemers oplichtte. De man en een medeverdachte werden aangehouden nadat bij de politie meer dan 25 aangiftes over hen waren binnengekomen.

Soufian O. en Stefan T. vertelden de eigenaar van een coffeeshop in november dat ze rechercheurs waren en onderzoek deden naar vals geld. Ze legitimeerden zich als politiemensen en droegen walkietalkies bij zich. Ze wisten de man een bedrag van 3800 euro af te troggelen. Kort daarna weekten ze nog eens vijfhonderd euro los van de eigenaar van een belwinkel.

Een maand later sloegen ze opnieuw toe bij een belwinkel. Ze droegen holsters, fouilleerden de eigenaar en zeiden hem dat ze een partij telefoons 'in beslag kwamen nemen'. De eigenaar vertrouwde het niet en slaagde erin O. in de kraag te vatten. Later werd ook T. door de politie aangehouden.

De officier van justitie eiste vrijdag voor de rechtbank negen maanden gevangenisstraf tegen Soufian O. Ze wees erop dat door zijn optreden het vertrouwen van burgers in de politie schaadt.

O. was eerder voor de duur van het proces vrijgelaten, maar werd weer aangehouden toen hij zich in mei tegenover een taxichauffeur alweer als politieman had uitgegeven, toen hij met hem ruzie over de ritprijs kreeg. De taxichauffeur besloot naar het dichtstbijzijnde politiebureau te rijden, waar hij kon worden ingerekend. In zijn tas zat een alarmpistool.

De rechtbank doet op 9 september uitspraak in de zaak. Stefan T. verschijnt later voor de rechter.