'Grieks-Finse deal van tafel'

De Grieks-Finse deal over een onderpand in contanten in ruil voor steun aan het Griekse steunpakket is van tafel. Dat meldt website euobserver.com op basis van anonieme bronnen binnen de Finse regering. Finland onderhandelt nu over een 'andere oplossing'.

De Finnen zouden de deal van tafel hebben gehaald onder druk van de andere eurolanden. Onder andere Duitsland en Nederland hadden laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de afgesproken storting van contant geld op een Finse spaarrekening in ruil voor steun.

Vorige week maakte de Finse regering de overeenkomst met de Grieken over de steun bekend. Hierover ontstond veel commotie omdat de overeenkomst het Griekse steunpakket in gevaar zou brengen. De andere eurozoneleiders moesten wel hun fiat geven aan het bilaterale akkoord.

Zowel de Finse premier als de ministers van Financiën van het Scandinavische land gaven deze week aan dat enige vorm van onderpand een essentiële voorwaarde is voor de steun aan het Griekse noodpakket. De premier stond wel open voor onderhandelingen. "Als de overeenkomst niet mogelijk is, moeten we een nieuw model vinden."

Het ministerie van Financiën wil niet reageren. Maandag schreef minister Jan Kees de Jager (CDA) aan de Tweede Kamer dat er überhaupt geen sprake is van een deal. Een dergelijke overeenkomst is volgens hem alleen geldig, als hiervoor toestemming wordt gegeven door alle eurolanden. De Jager benadrukte in de brief dat die instemming er niet is.