Geen extra studietijd voor ex-burgemeester Schiedam

Voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) krijgt niet drie weken extra de tijd om een onderzoek naar onder meer haar integriteit te bestuderen. De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag een verzoek van Verver hierom in een kort geding afgewezen.

De gemeenteraad van Schiedam gaf eind april opdracht voor het onderzoek aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het rapport wordt vrijdag openbaar gemaakt.

De raad van Schiedam vroeg om het rapport na publicaties over de voormalig burgemeester. Verver kwam in opspraak nadat ze in conflict met een aannemersbedrijf was gekomen, waardoor het bedrijf minder opdrachten zou hebben gekregen. Ook kwam ze in het nieuws omdat ze op kosten van de gemeente chauffeurs inhuurde.

Medio juni stapte Verver op. In een brief aan de commissaris van de koningin noemde ze als reden de aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin. De ex-burgemeester stelde dat haar beslissing los stond van het onderzoek. Ze kon niet meer werken in de 'hetzeachtige sfeer' die volgens haar was ontstaan.

De burgemeester eiste in het kort geding dat de gemeente het rapport vijftien werkdagen voor openbaarmaking aan haar zou geven, zodat zij het kon bestuderen en voorzien van commentaar. Zou Schiedam dat niet doen, dan moest daar een dwangsom van honderdduizend euro op komen te staan.

De rechtbank vindt niet dat uit de eisen van zorgvuldigheid het recht ontstaat om op een rapport te reageren voor openbaarmaking ervan. Bovendien heeft de gemeente er belang bij dat de openbaarmaking van het rapport niet nog meer wordt vertraagd, aldus de rechter.